Pertimbangan Sebelum Membeli Rumah Yang Digunakan
Pertimbangan Sebelum Membeli Rumah Yang Digunakan

Pertimbangan Sebelum Membeli Rumah Yang Digunakan

Odiablog.Com – Membeli rumah terpakai adalah salah satu pilihan untuk keluarga milenium yang baru sahaja membina rumah tangga. Ia agak semula jadi, memandangkan rumah yang digunakan boleh memberikan beberapa kelebihan seperti boleh didiami secara langsung, harga yang agak murah, dan sudah tentu boleh digunakan untuk pelaburan jangka panjang.

Bandingkan jika anda membeli rumah baru melalui gadai janji. Anda biasanya perlu menunggu sehingga 2 tahun sehingga harta itu siap untuk penghunian. Belum lagi, semasa masa menunggu, anda juga perlu mendepositkan wang kepada pemaju sebagai tanda pembelian.

Walaupun pada pandangan pertama mekanisme membeli rumah baru dan terpakai tidak kelihatan berbeza, anda memerlukan lebih banyak masa untuk mencari rumah terpakai yang sesuai dengan keperluan anda.

Bukan sahaja kualiti pembinaan bangunan yang perlu dipertimbangkan, tetapi juga surat pemilikan semasa proses membeli dan menjual rumah. Ini adalah supaya anda lebih mudah boleh menjaga proses menukar nama kemudian. Secara umum, Berikut adalah petua untuk membeli rumah terpakai yang perlu anda pertimbangkan:

Keupayaan Kewangan

Dalam membeli rumah terpakai, adalah idea yang baik untuk menyediakan dana tambahan. Anda boleh menambah kos membeli rumah sebanyak 10% daripada harga pembelian rumah.

Sebagai contoh,jika anda ingin membeli rumah terpakai dengan harga Rp300, 000, 000,sekurang-kurangnya,anda perlu mempunyai anggaran Rp300,000,000 + (Rp300,000,000 x 10%) = rp330, 000, 000. Anda perlu menyediakan jumlah ini untuk menjangkakan jika ada kos lain yang tidak dijangka, seperti kos pengubahsuaian dan mengurus kertas Rumah.

Selepas mengambil kira kos tambahan tersebut, anda boleh membandingkannya dengan keupayaan kewangan yang anda miliki. Sekiranya ternyata harganya melebihi kemampuan kewangan anda, maka anda harus mencari rumah terpakai lain yang lebih sesuai dengan keadaan anda. Di samping itu, ingat bahawa kos rumah yang anda sediakan tidak mengganggu kos lain untuk keperluan Pokok anda.

Kualiti Pembinaan Bangunan

Sehingga kos pembentukan semula rumah anda tidak membengkak, anda boleh menyemak terlebih dahulu ke rumah yang anda ingin beli. Jangan hanya melakukan pemeriksaan di luar rumah, tetapi juga periksa secara terperinci di bahagian dalam ke sudut-sudut bilik rumah. Ini boleh digunakan sebagai cara untuk berunding dengan penjual rumah dan mengetahui tahap kerosakan, serta jumlahnya.

Perhatikan Persekitaran

Secara amnya, harga rumah di kawasan perumahan yang sering dipengaruhi oleh banjir nominal lebih rendah. Oleh itu, persekitaran sekitar sangat perlu diperhatikan. Persekitaran yang sukar boleh menyebabkan pelbagai kos tambahan apabila anda mendiami rumah, walaupun harganya lebih murah.

Bekalan Elektrik Dan Air

Air dan elektrik adalah aspek terpenting bagi setiap penghuni rumah. Kenapa? Kerana banyak aktiviti yang kita lakukan di rumah memerlukan dua sumber ini, misalnya, untuk mencuci pakaian di mesin basuh, memasak dan pelbagai pekerjaan rumah tangga yang lain.

Oleh itu, sebelum memutuskan untuk membeli rumah terpakai, ada baiknya anda bertanya terlebih dahulu sama ada rumah terpakai itu mempunyai pam air dan elektrik. Jika tidak ada, sudah tentu anda akan menanggung kos tambahan lain untuk memasang pam dan elektrik di dalam rumah.

Dokumen Lengkap

Sebagai tambahan kepada isu kos dan komponen rumah, kelengkapan Sijil rumah yang anda ingin beli juga perlu diperiksa secara terperinci. Anda boleh menyemak kesempurnaan dokumen satu demi satu untuk kesahihan dengan menggunakan perkhidmatan perunding.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *