Kumpulan Penyebab Kaum Milenial Kesulitan Membeli Rumah
Kumpulan Penyebab Kaum Milenial Kesulitan Membeli Rumah

Kumpulan Penyebab Kaum Milenial Kesulitan Membeli Rumah

Odiablog.Com – Millennials dikenali sebagai mereka yang mempunyai perbelanjaan yang tinggi untuk penggunaan. Terutama apabila ia datang kepada perkara-perkara yang boleh menambah pengalaman hidup mereka seperti aktiviti perjalanan.

Sama ada anda suka atau tidak, millennials berhadapan dengan hakikat bahawa mereka mendapati sukar untuk mempunyai rumah. Bukan sahaja kerana mereka sering dianggap mewah. Ternyata ada juga faktor lain yang menyukarkan mereka memiliki rumah, seperti kenaikan gaji yang cukup rendah hingga kadar faedah yang tinggi adalah salah satu faktornya.

Belum lagi, kawasan di mana anda ingin membeli sebuah rumah. Sekiranya mungkin pilihan rumah berada di kawasan luar bandar, harganya harus jauh lebih murah daripada harga rumah yang terletak di bandar besar atau kawasan bandar. Jadi, adakah benar bahawa ada anggapan bahawa milenium akan mengalami kesukaran untuk memiliki rumah? Inilah penjelasannya.

Memang benar, jika anda ingin memiliki rumah, anda boleh meminjam wang di bank atau institusi kewangan lain. Walau bagaimanapun, halangan adalah keperluan untuk memohon pinjaman kepada bank atau institusi kewangan lain. Kerana, institusi kewangan juga mempunyai syarat gaji bulanan minimum yang anda terima setiap bulan sebagai syarat untuk mendapatkan pinjaman wang.

Kumpulan Penyebab Kaum Milenial Kesulitan Membeli Rumah

Kumpulan Penyebab Kaum Milenial Kesulitan Membeli Rumah

Ini tidak dipisahkan dari keupayaan anda untuk membayar atau membayar hutang anda kemudian. Kadar pinjaman juga agak tinggi boleh mencapai 12% setahun.

Apabila anda memohon pinjaman kepada bank, anda mestilah memenuhi semua dokumen dan keperluan dalam permohonan pinjaman wang anda. Salah satu dokumen yang diperlukan adalah slip gaji, yang mesti anda lampirkan. Walau bagaimanapun, hari ini masalah atau halangan adalah bahawa kebanyakan milenium adalah pekerja dalam industri kreatif seperti freelancer.

Seorang freelancer sering tidak mempunyai slip gaji. Ini adalah faktor yang menyukarkan anda mendapatkan pinjaman di bank untuk membeli rumah.

Harga hartanah sentiasa meningkat setiap tahun. Pada tahun 2020 sahaja, harga harta tanah diramalkan akan meningkat 6-9% berbanding tahun lalu. Salah satu kaedah membeli rumah yang disukai oleh milenium yang telah menjadi trend dalam 2 tahun terakhir adalah gadai janji Syariah. Iaitu, ansuran bulanan rumah adalah kadar tetap alias Tetap.

Di samping itu, harga hartanah yang cenderung meningkat juga tidak berkadar dengan jumlah kenaikan UMR setiap tahun, jika mempertimbangkan kenaikan inflasi.

Budaya pengguna sering ditunjukkan oleh generasi milenium hari ini atau disebut “hedonisme”, yang bermaksud pandangan hidup yang menganggap bahawa orang akan menjadi bahagia dengan mencari kebahagiaan sebanyak mungkin.

Di samping itu, “hidup hanya sekali” juga masih minda mereka. Millennials membelanjakan purata lebih daripada 50% perbelanjaan mereka untuk perkara yang tidak produktif daripada melabur.

Bagi milenium, memutuskan untuk membeli rumah adalah komitmen kewangan terbesar dalam hidup. Kenapa? Ini adalah matlamat kewangan jangka panjang dan boleh mengambil masa lebih daripada 20 tahun. Belum lagi, jika ditambah dengan kos pendidikan anak-anak anda semakin tinggi dan lebih tinggi. Oleh itu, Perancangan Kewangan adalah perkara penting yang perlu dilakukan mulai sekarang sekiranya anda benar-benar komited untuk membeli rumah.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *